Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Tuğçe GÜRKAN
Danışman: Sumru Çıtak
Özet:
Günümüzde hayvansal gıdaların yaygın tüketimi hastalıklar ve tedavileri açısından hayvansal gıdaların daha verimli hale getirilmesi amacıyla kullanılan antibiyotiklerin yaygın olması ekonomi ve toplum sağlığı açısından sorunlara neden olmaktadır. Çalışmamızda Eylül-Aralık 2020 tarihlerinde her birinden 20 adet olmak üzere toplam 80 çiğ süt, peynir, çiğ tavuk ve çiğ etten izole edilen Enterococcus izolatlarının tanımlanması biyokimyasal testler ve identifikasyon işlemi MALDI-TOF Kütle Spektrofotometresi ile yapılmıştır. 42 (%70) Enterococcus faecalis ve 18 (%30) Enterococcus faecium olmak üzere 60 izolat elde edilmiştir. E.faecium ve E.faecalis türlerinin virülans özelliklerinden; efaA, esp, gelE, ccf,cpd, hyl genleri, lipaz, jelatinaz, DNAz, hemolitik aktiviteleri, S tabakası varlığı, biyofilm oluşumu ve antibiyotik direnç profilleri araştırılmıştır. E.faecium’in %100 duyarlı olduğu antibiyotikler kloramfenikol, streptomisin, vankomisin, teikoplanin ve amoksisilin klavulonik asit, %97,6 norfloksasin, %95,2 ampisilin, %92,8 siprofloksasin, en fazla dirençlilik gösterdiği antibiyotik %90,4 tetrasiklindir. E.faecium türlerinin %100 duyarlı olduğu antibiyotikler ampisilin, kloramfenikol, gentamisin, vankomisin, teikoplanin ve amoksisilin klavulonik asit, % 77,7 siprofloksasin, %72,2 norfloksasindir. En fazla dirençlilik gösterdiği antibiyotik %61,1 tetrasiklindir. Biyofilm aktiviteleri Kongo Red Agar’da 60 Enterococcus türünden 36’sı (%60) zayıf, 22‘si (%36,6) orta kuvvetli, 2‘si (%3,3) kuvvetli biyofilm üretmiştir. Mikroplak yönteminde E.faecium 2 (%3,3) kuvvetli, 8 (%13,3) orta kuvvetli, 32 (%53,3) zayıf biyofilm üretmiştir. E.faecium 1 (%1,6) orta kuvvetli, 17 (%28,3) zayıf biyofilm üretmiştir. Kuvvetli biyofilm üreten Enterococcustürleri saptanmamıştır. DNAz aktiviteleri tamamında pozitif sonuç verirken, lipaz ve jelatinaz aktiviteleri tamamında negatif gözlenmiştir. S tabakası varlığı E.faecium’da %16,6, E.faecalis’te %83,3 saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler : Enterococcus, Gıda, Virülans genler, Antibiyotik dirençliliği,
Biyofilm