Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2007
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Gamze ALPUĞUZ
Danışman: FİGEN ERKOÇ
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Bu çalısma ortaögretim ögrencileri ve üniversite ögrencilerinin cinsiyet ve ögrenim düzeylerine göre mevcut gıda hijyeni egitiminin gıda satın alma ve tüketme davranıs ve tutumlarına etkilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıstır. Arastırma, Ankara ili Yenimahalle ve Keçiören ilçelerinde okuyan 387 lise birinci ve ikinci sınıf ögrencisi ile Gazi Üniversitesi Gazi Egitim Fakültesi Biyoloji ve Kimya Egitimi Anabilim Dalında okuyan 91 ögrenciye hazırlanan anketin uygulanmasından olusmaktadır. Arastırma sonucunda; ögrencilerin okulda, ögle yemeklerinde çogunlukla kantinden aldıkları gıdalar ile beslendikleri bulunmustur. Ögrencilerin ev dısında fast-food, simit ve pogaça gibi ambalajsız gıdaları tercih ettikleri ve fast-food tarzı yiyecekleri daha fazla sevdikleri görülmüstür. Ögrencilerin %89,7'sinin okul kantininde açıkta satılan yiyeceklerin içeriklerini ve hangi firma tarafından yapıldıgını bilmedikleri görülmüstür. Erkek ögrencilerin kız ögrencilere göre okul kantininden ambalajsız gıdaları daha fazla tercih ettikleri tespit edilmistir (p<0,05). Ögrencilerin 1/3'ünün (%33,3) okulda ya da dısarıda aldıkları gıdaların devlet ya da okul idaresi tarafından denetlenmedigini düsündükleri görülmüstür. Ögrencilerin yarıdan fazlasının (%56,9) gıda tercihlerini tamamen kendilerinin belirledikleri bulunmustur. Cinsiyet degiskeni ile beslenme seklinden memnun olma durumları kay-kare analizi ile test edildiginde gruplar arasında fark oldugu görülmüstür (p<0,05). Kız ögrencilerin erkek ögrencilere göre memnun olmama durumunun daha fazla oldugu bulunmustur. Ögrenciler gıda maddelerinden kaynaklanan en önemli saglık sorunu olarak gıda zehirlenmelerini (%23,6) ve kanseri (%19,9) görmekte oldukları bulunmustur. Bu konuda fikri olmayan lise birinci sınıf (%16,7) ve ikinci sınıf (%17,7) ögrencilerinin oldugu tespit edilmistir. Okul yemekhanesinden beslenen üniversite ögrencilerinin %71,5'inin yemekhanede temizlik ve hijyene yönelik hususlara dikkat ettikleri görülmüstür. Ögrencilerin ambalajlı gıdaları satın alırken en çok dikkat ettikleri hususların basında; son kullanma tarihi, ambalajın açık olup olmaması ve marka geldigi görülmüstür. Ögrencilerin açıkta satılan gıda maddelerini hijyenik bulmadıkları (%25,7), güvenmedikleri (%12,6) ve neden yapıldıgını bilmedikleri (%12,3) için almadıkları görülmüstür. Ögrencilerin gıdaları tüketmeden atma nedenleri arasında çogunlukla gıdanın bozulması (%22,1) ve son kullanım tarihinin geçmesinin (%20,2) bulundugu görülmüstür. Kız ögrencilerin erkek ögrencilere ve üniversite ögrencilerinin lise ögrencilerine göre daha çok etiket bilgilerini okudukları bulunmustur (p<0,05). Ögrencilerin ambalajlı gıdalarda özellikle son kullanma tarihi ve içindekiler bölümünü okudugu bulunmustur. Gıda kaynaklı hastalıkların azaltılması için ortaögretim ve özellikle ögretmen yetistiren kurumlarda ögrenim gören ögrencilere gıda hijyeni egitimi verilmesi gerektigi düsünülmektedir.