Tip 2 diyabetli ratlarda doğal ve yapay tatlandırıcılarınglukoz intoleransı, karaciğer enzimleri ve oksidatif stresüzerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MERVE PEHLİVAN ZENGİN

Danışman: Eda Köksal

Özet:

Tip 2 diyabetli ratlarda doğal ve yapay tatlandırıcıların glukoz intoleransı, karaciğer enzimleri ve

oksidatif stres üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülen bu çalışmada kullanılan 60 adet

yetişkin erkek wistar rat her grupta 30 rat olacak şekilde öncelikle randomize olarak 2 gruba

ayrılmıştır. Bir gruba 65 mg/kg streptozosin (STZ) intraperitonel yol ile uygulanmış ve 30 adet ratın

kan glukoz düzeylerinin 200 mg/dL’nin üstünde olması beklenerek diyabetik olmaları sağlanmıştır.

Diyabetik rat grubu kesinleştirildikten sonra ise yukarıda belirtilen 2 grup kendi içerisinde 3 farklı

gruba daha ayrılmıştır ve 5 hafta boyunca izlenmişlerdir. Böylece çalışma boyunca verilen aspartam

(250 mg/kg/gün) ve stevia rebaudiana ekstratının (250 mg/kg/gün) etkilerini karşılaştırmak için 60

adet yetişkin erkek wistar rattan sağlıklı kontrol (n=10), kontrol aspartam (n=10), kontrol stevia

(n=10), diyabetik kontrol (n=6), diyabetik aspartam (n=12) ve diyabetik stevia (n=12) olarak 6 grup

oluşturulmuş ve 5 hafta süre ile izlenmişlerdir. Diyabetik kontrol grubunun yem tüketim ortalaması,

sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (sırasıyla; 34,6 ± 0,4 g/gün,

21,1 ± 2,1 g/gün) (p<0,05). Diyabetik grubun su tüketim ortalama değerleri de sağlıklı guba göre

anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.001). Toplam enerji alımı ortalama değerleri ile 4. ve 5.

hafta vücut ağırlığı ortalamasında gruplara göre farklılık saptanmıştır (p<0,05). Diyabetik stevia

grubunun alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), kan glukoz düzeyi ve

hemoglobin A1c (HbA1c) değerleri, diyabetik aspartam grubuna göre anlamlı derecede düşük

olduğu saptanmıştır (p<0.001). Ayrıca diyabetik aspartam grubunun tümör nekrozis faktör-alfa

(TNF-alfa) değeri kontrol stevia grubuna göre, kontrol aspartam grubunun interlökin 1 (IL-1) değeri

sağlıklı kontrol grubuna göre, diyabetik aspartam grubunun interlökin-6 ( IL-6) değeri ise sağlıklı

kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p<0.001). Diyabetik ve sağlıklı kontrol

ve stevia gruplarının toplam antioksidan kapasitesi (TAS), diyabetik ve kontrol aspartam grubuna

göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p<0.001). Diyabetik ve kontrol aspartam gruplarının

toplam oksidan kapasitesi (TOS) ise kontrol stevia grubuna göre anlamlı derecede yüksek

saptanmıştır (p≤0,001). Sonuç olarak diyabetik ratların yem, su tüketimi ve enerji alımları çalışma

boyunca sağlıklı ratlara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Fakat aspartam ve stevia

tüketiminin net olarak yem, su ve enerji alımı üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Ayrıca

aspartam tüketen ratlarda stevia tüketen ratlara göre ALT, AST, kan glukozu, HbA1c, TNF-alfa, IL-

1, IL-6 ve TOS değerleri anlamlı derecede yüksek bulunurken, TAS değerleri anlamlı derecede düşük

bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler : Tatlandırıcılar, glukoz intoleransı, karaciğer enzimleri, oksidatif stres