Kıyı yapılarının tasarımı ve dalga yüksekliğinin yapay zekâ ve zaman serisi yöntemleriyle tahmini


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ESRA ŞİRİN

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Ali İhsan Martı

Eş Danışman: Can Elmar Balas

Özet:

Bu çalışmada kıyı yapılarının, özellikle Türkiye’de en çok kullanılan kıyı yapısı olan Taş Dolgu Dalgakıranların tasarımında en önemli parametrelerden birisi olan Hs “Belirgin Dalga Yüksekliği” ‘ni elde etmek için iki yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemler ECMWF (Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi) ve Türkiye Kıyıları Rüzgâr ve Derin Deniz Dalga Atlası’dır. Bu iki yöntem karşılaştırılarak tasarım için ECMWF seçilmiştir. Bunun sebebi, ECMWF’nin verilerinin sürekli kalibrasyonunun olması, uzun süreli verilerin olması ve küresel ısınma sebebiyle iklim değişiklikleri oluştuğundan dalga yüksekliği verilerinin değişme ihtimalinin çok yüksek olmasına rağmen Türkiye Kıyıları Rüzgâr ve Derin Deniz Dalga Atlası’nın son kalibrasyonu yayın tarihinin Haziran 2002 olmasıdır. Bu nedenle ECMWF’teki veriler tasarım için kullanılmıştır.

Derin deniz dalga yüksekliği ECMWF’ten elde edilerek dizayn için gerekli yapı önü dalga yüksekliği elde etmek için kullanılan HYDROTAM-3D, Prof. Dr. Lale Balas  tarafından 1990 yılından bugüne dek sürekli olarak kalibre edilerek (saha çalışmaları ile doğrulanarak) geliştirilmiş sayısal model çalışmasıdır.  Tez kapsamında HYDROTAM 3D yazılımının dalga ilerlemesi (dalga transformasyonu) modülü kullanılmış olup böylece yapı önü dalga yüksekliği bulunmuştur. Tezin örnek uygulaması dizayn temellidir.