Kolorektal Kanserli Hastalarda Diyet İnflamasyon İndeksinin İnflamatuar Sitokinler Ve Ağrı Şiddeti Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Gülsüm Deveci

Danışman: NEVİN ŞANLIER

Özet:

Kanser Türkiye ve dünyada ölüm nedenlerinin ikinci sırasında yer almaktadır. Etiyolojisinde hem genetik hem çevresel faktörlerin rol oynadığı bu kanserde, beslenme tedavisi üzerinde durulmaktadır. Besin ögeleri ve bazı besinler hastalık sürecindeki inflamasyon üzerine çift yönlü etkisi bulunmakta ve anti veya proinflamatuvar etki göstermektedir. Bu çalışmada besin ögeleri ve bazı besinler ile hesaplanan Diyet İnflamasyon İndeksinin (Dİİ) inflamatuvar sitokinler ve ağrı şiddeti üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya 50 kolorektal kanserli hasta (30 erkek, 20 kadın) alınmıştır. Hastaların demografik özellikleri, hastalık öyküleri ve üç günlük besin tüketimleri sorulmuş, antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal değerleri alınmıştır. Fiziksel aktiviteleri, malnütrisyon durumu ve ağrı şiddetini sorgulayan ölçekler kullanılmıştır. Çalışma sonunda cinsiyetler arasında ve toplamda diyet inflamasyon indeks puanı ile serum IL-4 ve TNF-α düzeyi arasında pozitif, IL-6 ile negatif korelasyon saptanmıştır (p>0,05). Ortalama ağrı şiddeti ve Kısa Ağrı Envanter puanı ile Dİİ puanı arasında negatif korelasyon bulunmuştur (p>0,05). Cinsiyete göre son 1 ve 6 ayda vücut ağırlık kayıpları ve toplam PG-SGA puanı arasında istatistiksel açıdan fark bulunmamıştır (p>0,05). Erkeklerin haftada gerçekleştirdikleri şiddetli ve orta şiddetli aktivite, yürüyüş ve toplam aktivite durumları serum sitokin düzeyleri ile anlamlı negatif bir korelasyon gösterirken, kadın hastalarda orta şiddetli aktivite serum IL-4 düzeyi ile pozitif ve anlamlı bir korelasyon göstermektedir (p<0,05). Sonuç olarak, diyet inflamasyon indeksi inflamatuvar sitokinler üzerine çift yönlü korelasyon gösterirken, ağrı şiddeti üzerinde negatif etki göstermektedir. Ancak diyet inflamasyon indeks hesabında hazırlama ve pişirme yöntemleri, vücutta emilim oranı ve diğer besin ögeleri ile etkileşimlerinin de göz önüne alınmasında yarar vardır.