Koroner Arter Hastalarında Serum Antioksidan/Oksidan Durumu, Diyet Toplam Antioksidan Kapasitesi İle Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Neslihan Arslan

Danışman: GAMZE AKBULUT

Özet:

Bu araştırma koroner arter hastası olan (KAH) ve olmayan erkek bireylerin serum antioksidan/oksidan kapasiteleri, diyet toplam antioksidan kapasiteleri ve genel beslenme durumlarının değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya koroner anjiyografi ile KAH tanısı almış 40 erkek birey ile yine aynı yöntem ile KAH olmadığı saptanmış 40 sağlıklı erkek birey olmak üzere toplam 80 birey dahil edilmiştir. Araştırma verileri anket yöntemi ile yüzyüze görüşülerek toplanmıştır. Bireylerin günlük enerji ve besin ögesi alımları 3 günlük besin tüketim kayıt yöntemi kullanılarak saptanmıştır. Bireylerin diyet antioksidan kapasiteleri (DTAK), antioksidan besin tüketim sıklığı (BTS) ve besin tüketim kayıtlarından (BTK) elde edilmiştir. Bireylerin serum antioksidan/oksidan kapasitelerinin değerlendirilmesi için hastalardan birer tüp kan alınıp analiz edilmiştir. Vaka grubunun hastalık durumlarının değerlendirmesi için hekim yardımı ile Gensini skoru hesaplanmıştır. Bireylerin fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi için Uluslararası Fiziksel Aktivite Kısa Formu (IPAQ) kulanılmıştır. Vaka grubunda olanların vücut yağ yüzdesi (%), kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksektir (p<0,05). Vaka grubundaki bireylerin kan glikoz, LDLkolesterol ve trigliserit düzeyleri kontrol grubundan anlamlı düzeyde daha yüksektir (p<0,05). Vaka grubundaki bireylerin DTAK (BTS) değeri, kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktür (p<0,05). Vaka grubunun serum üre, LDL-K ve AST değerleri diyet antioksidan kapasitesi arttıkça azaldığı tespit edilmiştir. Diyet antioksidan kapasitesi (BTK) değeri ile sebze tüketim miktarı arasında pozitif yönlü, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (r=0,292; p=0,009). Vaka grubunda Gensini Skoru 2. çeyreklikte olanların diyet antioksidan kapasitesi (BTK), 3 ve 4. çeyreklikte olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksektir (p<0,05). Vaka grubunun toplam fiziksel aktivite düzeyi kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktür (p<0,05). Sonuç olarak koroner arter hastalarının diyet antioksidan kapasiteleri, serum antioksidan/oksidan kapasiteleri ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi için daha büyük örneklemli ve geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.