Bifidobacterium ve Lactobacillus cinsi bakterilerin kolesterol giderim özellikleri ile safra tuzu hidrolaz (BSH) enzim aktivitesinin ve geninin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖZER ÖNER

Danışman: Belma Aslım

Özet:

Bu çalışmada, anne sütü ile beslenen yeni doğan bebeklerin dışkısından Lactobacillus (18) ve Bifidobacterium (12) cinslerine ait toplam 30 adet bakteri izole edilmiştir. İzole edilen bakterilerin biyokimyasal tanımlamaları ve 16S rDNA bölgesi moleküler tanımlamaları yapılmıştır. Tüm bakterilerin kolesterol giderim miktarları belirlenmiştir, sırasıyla bifidobakterilerde %26 ile %4, laktobasillerde %23 ile %6 arasında kolesterol giderimi ölçülmüştür. Kolesterol giderimi yüksek bulunan (%20'nin üzerinde) bakterilerde inülin prebiyotiğinin bakterilerin kolesterol giderimi ve canlılıkları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. İnüline bağlı olarak bakterilerin kolesterol giderim miktarlarında ve canlılık miktarlarında kayda değer olmayan oranda bir artış tespit edilmiştir (p<0,05). Kolesterol giderimi yüksek bulunan bakterilerin farklı konsantrasyonlardaki (%0,2; %0,4; %0,6) safra varlığında kolesterol presipitasyonuna bağlı kolesterol giderimi ve artan oranlardaki safranın bakterilerin gelişimi üzerine etkisi araştırılmıştır. En yüksek kolesterol giderimi %0,2 safra içeren besi ortamında kaydedilmiştir, safra konsantrasyonu %0,4 olduğunda kolesterol gideriminde düşüş belirlenmiştir. Safra konsantrasyondaki artışa bağlı olarak kolesterol giderimindeki ve bakterilerin canlılıklarındaki düşüş tüm suşlarda tespit edilmiştir. Tüm suşların safra tuzunu dekonjuge edebilme yetenekleri araştırılmış, 6 suşun (GD2, LA3, A19, A26, BASO9, BASO15) anlamlı oranlarda dekonjugasyon yapabildiği belirlenmiştir. Dekonjugasyon oranı, en yüksek %47,2 ± 0,5, en düşük %24,8 ± 0,2 olarak belirlenmiştir. Farklı türlere ait, kolesterol giderimi, presipitasyon ve dekonjugasyon yetenekleri belirlenen suşların safra tuzu hidrolaz (BSH) enzim aktiviteleri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda en yüksek enzim aktivitesi bifidobakterilerde B. breve A26 da 1,76 ± 0,23 U/mg olarak belirlenirken, laktobasillerde ise L. plantarum LA3'de 1,42 ± 0,11 U/mg olarak bulunmuştur. Suşların safra tuzunu dekonjuge etme yetenekleri ile BSH enzim aktiviteleri karşılaştırıldığında; dekonjugasyon yeteneği yüksek olan suşların aynı zamanda en yüksek enzim aktivitelerine de sahip olduğu tespit edilmiştir (p<0,01). Farklı kolesterol giderim özellikleri bakımından öne çıkan kültürlerin BSH gen bölgesi araştırılmıştır. BSH gen bölgesinin farklı türler arasındaki % benzerlikleri belirlenmiş ve BSH aktivitesi ile ilişkisi ortaya çıkarılmıştır.