Peynirlerden İzole Edilen Mayaların Probiyotik Özelliklerinin Araştırılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Abdureyimu Maihebubai

Danışman: YAVUZ BEYATLI

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Çalışmada, piyasadan temin edilen 27 adet farklı (beyaz, tulum, çerkez ve kaşar) peynir örneklerinden toplam 44 maya izolatları elde edilmiş, tanımlamaları AD 32C-(BioMerieux) Kiti ile yapılmıştır. Tanımlama sonucunda: %48'nin Sacharomyces kefyr, %43'ünün Cryptococcus humicola ve %7'sinin Candida lusteina, C. norvegensis, C. kruse ve C. inconspicua türleri olduğu belirlenmiştir. Tanımlanan türlerin birincil probiyotik seleksiyonlarında, pH 2, pH 3 asitli ortamda inihibisiyonları sırası ile: %26,8-99,3 ve %6,6-95,0 arasında; %0,3 safra ortamında canılıkları %18,9-181,9 arasında bulunmuştur. Tüm izolatların EPS ürettiği, üretimlerinin 32,0-265,3 mg/L arasında olduğu gözlemlenmiştir. EPS üretimi yüksek, mide ve ince bağırsak stres koşullarına daha toleranslı olan suşlardan 18 izolat seçilmiştir. Bu izolatlar 18S rRNA dizi analizi sonucu, 10 Kluyveromyces marxianus ve 8 Pichia kudriavzeii türleri olarak tanımlanmıştır. Seçilen P. kudriavzeii ve K. marxianus suşlarının otoagregasyon değerleri sırası ile: %70,6-98,2 ve %76-90,6 arasında bulunmuştur. Bu suşların C. albicans ATCC 90028 ile koagregasyon yeteneklerinin en yüksek olduğu, bunu E. coli ATCC 25922, L. acidophilus ATCC 4356 bakterileri izlediği gözlenmiştir. Suşların asidik çözücü olan kloroforma ve tolune ilgisinin, nötral çözücü olan p-ksilene ve bazik çözücü olan etil asetata göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Seçilen P. kudriavzeii ve K. marxianus suşların antioksidant değerleri sırası ile: %75,1-80,6 ve %74,1-80,6 arasında bulunmuştur. Çalışmada yalnız P. kudriavzeii M57 suşun B. cereus RSKK 863 ve P. aeruginosa ATCC 27853 suşları üzerinde antimikrobiyal etki gösterdiği tespit edilmiştir. Diğer suşların test edilen tüm mikroorganizmalar üzerinde antimikrobiyal etkilerinin olmadığı gözlenmiştir. Seçilen suşların çoğunun test edilen tüm antibiyotiklere karşı dirençli oldukları belirlenirken, ancak bazı suşların bazı antibiyotiklere karşı duyarlı oldukları gözlemlenmiştir. Seçilen P. kudriavzeii ve K. marxianus suşlarının pellette kolesterol giderimleri sırası ile: %16,4-53,4 ve %9,3-58,9 arasında bulunmuştur. P. kudriavzeii suşlarından M15 ve M56, K. marxianus suşlarından M37 ve M59 suşları diğer suşlara kıyasla daha yüksek probiyotik potansiyellere sahip oldukları gözlenmiştir.