Üniversite öğrencilerinde içecek tüketimleri, sağlıklı yeme indeksleri ile beslenme durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, BESLENME VE DİYETETİK ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SAADET ÖZEN

Danışman: Hilal Yıldıran

Özet:

Bu çalışma üniversite öğrencilerinin içecek tüketimleri, sağlıklı yeme indeksleri ile beslenme durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlanıp yürütülmüştür. SANKO Üniversitesi öğrencilerinden gönüllü, yaş ortalamaları 20.2±0.7 yıl (19-22 yıl) olan 125 kadın, 25 erkek öğrenci 15 Eylül 2015 ve 15 Haziaran 2016 tarihleri arasında çalışma kapsamına alınmıştır. Araştırmada genel bilgiler ve beslenme alışkanlıkları bir anket formu ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak kaydedilmiştir. Bireylerin antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi) alınmış ve vücut bileşimleri Tanita MC-780 ve Viscan ile ölçülmüştür. Bireylerin 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları alınmış, içecek seçimi ve tüketim sıklığı ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ)-kısa form uygulanmıştır. Besin tüketim kayıtlarından Sağlıklı Yeme İndeksleri (HEİ-2010) hesaplanmıştır. Çalışmanın sonunda erkek ve kadın öğrenciler arasında içecek tüketimi bakımından; bitki çayları (p=0,012), ayran, kefir (p=0,005), süt (p=0,023), soda (p<0,001), diğer gazlı içecekler (p=0,008), gazsız meyve suları (p<0,001), salep (p=0,019) ve toplam sıvı alımı (p=0,001) miktarları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri %77,3’ü inaktif, %22,7’si minimal aktif olarak saptanmıştır. Öğrencilerin sağlıklı yeme indeksi puanına (ortalama 57,9±12,8) göre sınıflandırmasına bakıldığında; %71,3’ünün diyet kalitesinin geliştirilmesi gerektiği, %26,7’sinin diyet kalitesinin kötü olduğu ancak %2’sinin diyet kalitesinin iyi olduğu görülmektedir. Öğrencilerin tükettikleri içecek miktarı ile sağlıklı yeme indeksi puanları ilişkisi incelenmiştir ve aralarında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p<0,005). Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinin beslenme durumları, diyet kalitesi ve içecek seçimleri ve tüketimleri konusunda daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler

: Beslenme Durumu, Fiziksel Aktivite, Sağlıklı Yeme İndeksi, İçecek Tüketimleri, Antropometrik Ölçümler