BÜYÜK OTEL İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMA VE UYGULAMALARI “ANKARA İLİ BEŞ YILDIZLI OTELLER ÖRNEK İNCELEMESİ”


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, İŞLETME EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Birce Balcıoğlu

Danışman: Haşim Özüdoğru

Özet:

Hizmet sektörü içerisinde önemli bir yere sahip olan konaklama işletmelerinde, kaliteli hizmet sunabilmenin temelinde insan kaynağının iyi seçilmesi, istihdam edilmesi, geliştirilmesi, kalite ve müşteri odaklı olabilmesi yer almaktadır. Konaklama işletmelerinde başarıyı etkileyen en önemli unsur; insan, yani işgören faktörüdür. Bu amaçla, İnsan Kaynakları Yönetimi anlayışının yaygınlaşması ve etkin hale getirilmesi gerekmektedir. İnsan kaynakları, hızla değişen rekabet çevresinde işletmeler için sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamaktadır. Stratejik insan kaynakları yönetimi firmanın stratejik amaçları ile insan kaynakları stratejisi ve uygulamaları arasında ilişki kurmaya çalışmaktadır.

Bu çalışmamda; insan unsurunun ve insan kaynaklarının en etkin rol oynadığı hizmet sektörünün en önemli parçası olan otellerin İnsan kaynakları departmanının etkinliğini ölçmek, işgören seçiminin, eğitiminin, geliştirilmesinin rekabet avantajında kritik rol oynadığını ön plana çıkarmak ve insan kaynakları departmanının önemini ortaya koymak temel amaçtır. Çalışma kapsamında Ankara İl merkezindeki 18 adet beş yıldızlı otel işletmesinden 13’ünde veri toplama aracı olarak anket kullanılarak alan araştırması

vi

yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 2013 yılında Ankara İl merkezinde yer alan 13 adet beş yıldızlı otel işletmesinde görev yapan çalışanlardan oluşmaktadır. Araştırmada tesadüfi olarak seçilen 165 çalışana anketler uygulanmıştır. Uygulanan anketlerin analizinde t testi ve Anova testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; Ankara İl merkezinde yer alan beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışanların kuruma aidiyetlerinin ve kurumlarından memnuniyetlerinin yüksek seviyede olduğu, insan kaynakları departmanından beklentilerinin, özellikle motivasyon çalışmaları, performansa dayalı ödüllendirme ve ücret sistemleri uygulamaları ve eğitim konularında etkinliğinin yüksek olması gerektiğini düşündükleri tespit edilmiştir. Bu noktada, otel işletmelerinde insan kaynakları departmanı etkinliklerinin artırılarak, kurum işletme ve yönetiminin insan kaynakları departmanını destekleyici ve güçlendirici nitelikte çalışmalar yapması gerektiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Beş Yıldızlı Otellerde İnsan Kaynakları Yönetimi, Turizm İşletmeleri, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Hizmet Sektörü.