Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Teslime Özge Yörüsün
Danışman: YASEMİN AKDEVELİOĞLU
Özet:Bu çalışma subfertil ile sağlıklı (normozoospermik) erkeklerin demografik özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını, fiziksel aktivite durumlarını, antropometrik ölçümlerini ve vücut bileşimlerini karşılaştırarak, fertilite ile beslenme arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya yaşları 25-54 yıl arasında değişen 40 subfertil ve 40 sağlıklı kontrol olmak üzere 80 erkek birey katılmıştır. Bireylerin sosyo-demografik özellikleri, sağlık bilgileri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri, besin tüketim kayıt ve sıklıkları sorgulanmış, antropometrik ölçümleri, vücut bileşimleri ve sperm analizleri değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda subfertil gruptaki bireylerin bazı sperm parametreleri (sayı, konsantrasyon, toplam motilite, progresif motilite ve hızlı progresif motilite) kontrol grubundan düşük bulunmuş (p<0,05), semen hacmi gruplar arasında anlamlı fark göstermemiştir. Subfertil bireylerin BKİ ortalamaları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Subfertil bireylerin %32,5 i obez grupta yer alırken, kontrol grubundaki bireylerin %10 u obez grupta yer almıştır (p<0,05). Ev dışında yemek yeme sıklığı subfertil grupta kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Subfertil bireylerin süt ürünleri ve balık tüketim miktarlarının kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük olduğu, şekerli içecek ve alkol tüketimlerinin ise anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Diyetle folik asit ve C vitamini alımı subfertil bireylerde anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (p<0,05). Subfertil bireylerde kırmızı et tüketimi ile sperm motilitesi ve progresif motilite, kurubaklagil ve yağlı tohum tüketimi ile total sperm sayısı ve sperm konsantrasyonu arasında pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Her iki grupta da sperm motilitesi ve progresif sperm motilitesi fiziksel aktivite düzeyi yüksek olan grupta fazla bulunmuştur (p>0,05).Sonuç olarak bu çalışmada, alkol kullanımının, BKİ artışının, sedanter yaşam tarzının ve şekerli içecek tüketiminin sperm parametreleri üzerinde olumsuz etkileri görülmüştür. Ayrıca folik asit ve C vitamininden zengin meyve ve sebzelerin, kurubaklagillerin, kırmızı et, balık ve süt ürünlerinin bireyin yaşına ve cinsiyetine göre önerilen miktarlarda tüketilmesinin erkeklerde fertilite üzerinde olumlu etkileri olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.