Yoğurtlardan İzole Edilen Mayaların Probiyotik Özelliklerinin Araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Selin Uysal

Danışman: YAVUZ BEYATLI

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Bu araştırmada, Türkiyezde üretilen köy ve süzme yoğurtlarında bulunan mayaların sayısı, tanımlamaları ve bazı probiyotik özellikleri araştırılmıştır. Araştırmada, 52 adet Yoğurt örnekleri kullanılmış ve bu örneklerde toplam mayaların sayımı Yeast Extract Peptone Dextrose (YPD) besi ortamında gerçekleştirilmiştir. Köy ve süzme yoğurtlarında mayaların sayısı sırası ile; 16,5, 28,5 ve 22,5-30,5 kob/g olarak tespit edilmiştir. Yoğurtlardan mayaların izolasyonları Yeast Extract Glucose Chloramphenicol (YGC) besi ortamında gerçekleştirilmiştir. Köy yoğurtlarından toplam 22 adet maya izole edilmiş, tanımları API® / ID 32C kit ile gerçekleştirilmiştir. Tanımlama sonuçlarına göre; izolatların 14 adedinin Saccharomyces kefir, 7 adedinin Cryptococcus humicola ve 1 adedinin Saccharomyces cerevisiae olduğu belirlenmiştir. Süzme yoğurtlarından izole edilen toplam 5 izolattan 4'ünün Saccharomyces kefir ve 1 adedinin S. cerevisiae olduğu belirlenmiştir. Maya izolatlarının ekzopolisakkarit (EPS) üretimleri 1,4-10,83 g/L arasında bulunmuştur. Köy yoğurtlarından izole edilen ve EPS üretimi yüksek olan 10 adet izolat ile süzme yoğurtlarından izole edilen 5 adet izolatın diğer probiyotik özelikleri araştırılmıştır. Seçilen toplam 15 adet maya izolatlarının otoagregasyon değerleri (%33,55 -86,71) arasında bulunmuştur. Bunların probiyotik L. acidophilus ATCC 4356, E. coli ATCC 25922 ve C. albicans ATCC 90028 ile koagregasyon yetenekleri sırası ile; %28,73 -58,56, %21,26-%80,46 ve %38,65-53,65 arasında bulunmuştur. İzolatların hidrofobik aktiviteleri, p-kesilen, kloroform ve etil asetat ortamlarında belirlenmiştir. Bu ortamlarda izolatların yüzde hirofobosite değerleri, sırasıyla; %66,99-92,34, %97,41-99,58 ve %62,5-88,09 arasında tespit edilmiştir. Mayaların pH 2.0zde inhibisiyonları (%96,698,3) ve pH 3zde (%9,225,9) arasında bulunmuştur. İzolatların antioksidan aktiviteleri %44,85-63,89 arasında tespit edilmiştir. Tüm mayaların, L. acidophilus ATCC 4356 ve P. aeruginosa ATCC 278853 test bakterilerine karşı antimikrobiyal aktivitelerinin sırasıyla; 22,91-38,22 ve 20,02-30,30 mm çapında olduğu belirlenmiştir. Hiç bir izolatın patojen C. albicans ATCC 90028 üzerinde antagonistik aktivitesinin olmadığı gözlenmiştir. Mayaların hücre duvar sentezini inhibe eden penisilin ve ampisilin ve protein sentezini inhibe eden gentamisin ve kloramfenikol antibiyotiklerine karşı %100 dirençli oldukları belirlenmiştir.