SINIF EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF KAVRAMINA YÖNELİK METAFORLARI (GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı , Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MERVE YURDAKUL

Danışman: Kemal Köksal

Özet:

Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmeni adayı 4. Sınıf öğrencilerinin birleştirilmiş sınıf kavramına yönelik oluşturdukları metaforları belirlemektir. Bu bağlamda araştırmanın çalışma grubunu kolay ulaşılabilir olması sebebiyle 2017-2018 eğitim öğretim yılı Gazi Üniversitesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma grubuna 86 kadın, 14 erkek olmak üzere 100 son sınıf öğretmen adayı alınmıştır. Araştırma iki aşamadan oluşup Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim dersini almadan önce ilk uygulama Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim dersini aldıktan sonra ise ikinci uygulama yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim dersinin öğretmen adayları üzerinde etkisini metafor yoluyla tespit etmektir. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan Birleştirilmiş Sınıf…….. benzer/gibidir. Çünkü…….. formu ile toplanmıştır. Ayrıca form üzerinde öğretmen adaylarının kişisel bilgilerini içeren bir bölüm de bulunmaktadır. Araştırmacı ilk olarak metafor kavramını açıklamış ve metafor kavramına ilişkin örnek vermiştir. Daha sonra öğretmen adaylarına 15 dakika süre verilmiş ve birleştirilmiş sınıf kavramına yönelik akıllarına gelen ilk metaforu gerekçesini göstererek yazmaları istenmiştir. Aynı işlem basamakları Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim dersini aldıktan sonrada yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma olup verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Öğretmen adayları ilk uygulamamız sonucu 78 farklı metafor ikinci uygulamamız sonucu ise 69 farklı metafor üretmişlerdir. İki uygulama sonucu da oluşturulan metaforlar 6 farklı kavramsal kategoride toplanmıştır. Yapılan iki uygulamanın verileri karşılaştırılmış ve oluşturulan 2 kavramsal kategori her iki uygulamada da ortak kategoriler olarak çıkmıştır. Bu kategoriler farklılıklar bir arada ve ilginin yoğun olması gereken ortam kategorileridir. Her iki uygulama da aynı kategoride metafor üreten öğretmen adayı sayısı 39 iken her iki uygulama sonucunda farklı kategoride metafor üreten öğretmen adayı sayısı ise 50 dir. Veri analizleri sonucu öğretmen adaylarının oluşturdukları metaforlar her iki uygulama sonucunda da

aynı temalar altında toplanmıştır. Bu temalar bitki, mekan, yer-gök, eşya, topluluk, yiyecek, insan ve diğer temalarıdır.

Anahtar Kelimeler : Birleştirilmiş sınıf, öğretmen adayı , metafor.