Gıdalardan İzole Edilen Enterobacterıaceae Türlerinin Amino Asit Dekarboksilaz Aktivitesi Biyofilm Oluşumu Ve Antibiyotik Dirençliliklerinin Belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ethem Serhat YAVAŞ

Danışman: NESLİHAN GÜNDOĞAN

Özet:

Bu araştırmada, Ankara'da çeşitli marketlerde satışa sunulan 112 gıda örneğinden izole edilmiş olan 206 adet Enterobacteriaceae izolatı kullanılmıştır. Bu izolatların; amino asit dekarboksilaz aktiviteleri, biyojen amin üretme yetenekleri, mikroplate yöntemi ile biyofilm ölçümü, çift disk sinerji yöntemi ile genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) aktiviteleri ve Kirby-Bauer disk difüsyon yöntemi ile antibiyotik dirençlilikleri araştırılmıştır. Gıda örneklerinden izole edilmiş olan 206 adet Enterobacteriaceae izolatının; %26,2'sı Escherichia spp. , %18,9'u Klebsiella spp. , %22,8'i Enterobacter spp. , %9,2'si Hafnia spp. , %8,8'i Citrobacter spp. , %7,3'ü Serratia spp. , %2,9'u Proteus spp. , %1,5'i Pantoea spp. , %1,5'i Providencia spp. , %0,9'u Morganella spp. olarak belirlenmiştir. Toplam 206 adet Enterobacteriaceae izolatının; 27'si (%13,1) histidin, 149'u (%72,3) lizin, 145'i (%70,3) ornitin ve 109'u (%52,9) arjinin pozitif amino asit dekarboksilaz aktivitesi, 126'sı (%61,1) histidin, 200'ü (%97) lizin, 203'ü (%98,5) ornitin ve 205'i (%99,5) arjinin pozitif biyojen amin üretimi sonucu vermiştir. İzolatların, mikroplate kullanılarak yapılan biyofilm değerlendirmesinde; Tryptic Soy Broth'da (TSB) 24 saat inkübasyon sonunda izolatların %6,4'ü kuvvetli biyofilm oluştururken, TSB+%1 Glikoz'da 24 saat inkübasyon sonunda izolatların %1,9'ü kuvvetli biyofilm oluşturduğu gözlenmiştir. Enterobacteriaceae izolatlarının 112 (%54,3) tanesinde slime pozitif sonuç alınmıştır. Enterobacteriaceae izolatları en fazla; amoksisilin- klavulanik asit (%64,5), ampisilin-sulbaktam (%49,5), amikasin (%22,8), kloramfenikol (%20,3) antibiyotiklerine karşı dirençli bulunmuştur. 206 adet Enterobacteriaceae izolatının 65 (%31,5) tanesi GSBL (+) özellik göstermiştir. GSBL (+) 65 Enterobacteriaceae izolatının %40'ı E. coli, %16,9'u K. oxytoca, %4,6'sı K. pneumoniae, %4,6'sı E. cloacae, %4,6'sı H. alvei, %9,3'ü C. freundii, %4,6'sı S. marcescens, %1,5'i S. fonticola, %3,2'si P. agglomerans, %4,6'sı P. vulgaris, %1,5'i E. sakazakii, %4,6'sı C. amalonaticus olarak belirlenmiştir. GSBL (+) özellik gösteren Enterobacteriaceae izolatları en fazla; amoksisilin-klavulanik asit (%58,5), ampisilin-sulbaktam (%44,7), amikasin (%30,8), tetrasiklin (%24,7) ve pierasilin-tazobaktam (%23,1) antibiyotiklerine karşı dirençli bulunmuştur.