Migren hastalarında profilaktik ilaç kullanımına uyumun araştırılması


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, NÖROLOJİ ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: EZGİ CAN

Danışman: Tuğba Tunç

Özet:

Biz çalışmamızda migren nedeniyle profilaktik tedavi alan 80 hastayı, ilaç kullanımına olan uyum açısından değerlendirdik. Çalışmamızda ilaç kullanımına olan uyumu etkileyen faktörleri ve uyumsuzluğa yol açan sebepleri değerlendirmeyi amaçladık. Bu amaçla migren tanısı alıp, profilaktik tedavi gereksinimi olan hastaların ayrıntılı sosyodemografik ve klinik öyküleri alınıp, nörolojik muayeneleri yapıldı. Her hastaya migrene sık eşlik etmesi ve uyumu etkileyebileceği düşüncesiyle Beck Anksiyete ve Beck Depresyon Ölçeği uygulandı. Hastalar 4 hafta süresince, haftalık vizitler ile değerlendirilerek; indirek ve objektif bir ölçüm yöntemi olan tablet sayma yöntemiyle adherens açısından incelendi.
Çalışmamızın sonucunda migren nedeniyle profilaktik tedavi alan hastalarımızın %70‘inin tedaviye uyumsuz olduğu; ilaç kullanımında uyumsuzluğa yol açan en sık 3 sebebin ilaç almayı unutma, ilaç yan etkisi ve ilacın bitmesi olduğu görüldü.
Uyuma etki eden sosyodemografik ve klinik faktörlere bakıldığında; eğitim seviyesinin düşüklüğü, evli olmak, diyet ve egzersiz uyumsuzluğu ve uyku problemi, depresyon ve anksiyete belirtilerinin fazla olmasının profilaktik ilaç kullanımına olan uyumu istatistiksel olarak anlamlı şekilde, olumsuz yönde etkilediği görüldü.
Sonuç olarak hastanın tedaviye uyumunu arttırmak için, uyuma yönelik tüm potansiyel engeller göz önüne alınmalıdır. Hastanın kontrolü altındaki
faktörleri ve hastayla hekim ve hastayla sağlık hizmeti arasındaki etkileşimi dikkate alan önlemler, ilaca uyumu iyileştirmek için en büyük etkiye sahip olacaktır. Bu durum da klinik sonuçların daha iyi olmasını ve mortalite, morbidite ve gereksiz sağlık harcamalarının azalmasını sağlayacaktır.
Anahtar kelimeler: Migren, adherens, profilaksi