BAZI LACTOBACILLUS CİNSİ BAKTERİLERİN SODYUM BENZOAT'A KARŞI DİRENÇLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ VE BAZI PROBİYOTİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Yeşim GÜMÜŞTEKİN

Danışman: YAVUZ BEYATLI

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Bu çalışmada, Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 ve Lactobacillus plantarum DSM 20246 suşlarının hücre gelişimi, antimikrobiyal aktivite, agregasyon, EPS üretimi ve toplam hücresel protein miktarı üzerine, bir gıda katkı maddesi olan, sodyum benzoatın etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Sodyum benzoatın (0,05- 90 mg/ml) arasında farklı konsantrasyonları kullanılarak suşların bu maddeye karşı minimal inhibisyon konsantrasyon (MİK) düzeyleri belirlenmiştir. Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 suşunda bu değer 30 mg/ml olarak belirlenirken, Lactobacillus plantarum DSM 20246 suşunda 90 mg/ml olarak bulunmuştur. Genellikle her iki bakterinin sodyum benzoata karşı dirençli oldukları gözlenmiştir. Ayrıca, her iki suşun da yüksek miktarda asit ürettikleri tespit edilmiştir. Laktobasillus bakterilerinin E. coli ATCC 35218, E. coli O157:H7, S. aureus ATCC 25923, S. enteritidis ATCC 13076, Bacillus cereus RSKK 803, Micrococcus luteus NRLL B-4375 ve Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 suşlarına karşı yüksek inhibisyon etki gösterdikleri tespit edilmiştir. Bu bakterilerin L. monocytogenes ATCC 7644 üzerinde antimikrobiyal aktivitelerinin olmadığı gözlenmiştir. Genel olarak Lactobacillus plantarum DSM 20246 suşunun sodyum benzoat direncinin, Lactobaciluus acidophilus ATCC 4356 suşundan daha fazla olduğu bulunmuştur. En yüksek (69,6 mg/L) EPS üretimi Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 suşunda (2,5 mg/ml) sodyum benzoat içeren besi ortamında tespit edilirken, bu değer Lactobacillus DSM 20246 suşunda (2,5 mg/ml) sodyum benzoatlı ortamda (58,7 mg/L) en yüksek EPS üretimi ile belirlenmiştir. Bu değerler bakterilerin kontrol besi ortamında sırası ile 54,7 ve 51,9 (mg/L) olarak bulunmuştur. Çalışmada sodyum benzoat konsantrasyonunun artışına bağlı olarak bakterilerin EPS üretimi ve hücresel protein miktarlarının azaldığı bulunmuştur. Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 ve Lactobacillus plantarum DSM 20246 suşlarının otoagregasyonlarının %28-55 arasında değiştiği belirlenmiştir. Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 suşunun test bakterilerine karşı koagregasyonu kontrol besi ortamında %7,5-48,1, %0,1'lik sodyum benzoatlı ortamda ise %7,5-28,7 olarak tespit edilirken, Lactobacillus plantarum DSM 20246 suşunun test bakterilerine karşı koagregasyonu, kontrol besi ortamında %3,2-58,3, %0,1'lik sodyum benzoatlı ortamda ise %5,0-29,2 olarak tespit edilmiştir.