KIRMIZI ET VE TAVUK ETLERİNDEN İZOLE EDİLEN PATOJEN MİKROORGANİZMALAR ÜZERİNE MİKRODALGANIN ETKİSİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2008

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Burcu GÜRBÜZ

Danışman: NESLİHAN GÜNDOĞAN

Özet:

Bu çalışmada, mikrodalga enerjisinin; dana kıyma, dana kuşbaşı, tavuk göğüs ve tavuk but etlerinden izole edilen Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus ve Yersinia enterocolitica üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada 7 dana kıyma, 7 dana kuşbaşı, 7 tavuk göğüs ve 7 tavuk but eti olmak üzere toplam 28 örnek çalışılmıştır. Alınan örneklerin kontrol olarak bakteri izolasyonları ve toplam mezofilik aerobik bakteri sayımları yapılmıştır. Örneklerin kalan kısımları mikrodalga fırında 2 dakika süre ile düşük (130W), orta (400W) ve yüksek (700W) derecelerde pişirilmiştir. Örneklerin, pişirildikten hemen sonra ve pişirilip alüminyum folyo ile sarılı halde 30 dakika bekletildikten sonra ısı ölçümleri alınmış, yine aynı şekilde bakteri izolasyonları ve toplam mezofilik aerobik bakteri sayımları yapılmıştır. Toplam mezofilik aerobik bakteri sayımlarına bakıldığında; kontrol örneklerindeki sayımlar yüksek iken; aynı örneklerin düşük derecede pişirilmesinden sonraki sayımlar kontrol örneklerinden daha küçüktür. Düşük derecede pişirilen örnekler karşılaştırıldığında ise; pişirmeden 30 dakika sonra yapılan ekimlerdeki sayılar, pişirmeden hemen sonra yapılan ekimlerdeki sayılardan daha da düşüktür. Orta ve yüksek derecede pişirilen örneklerde ise üreme gözlenmemiştir. dakika sonra yapılan ekimlerdeki sayılar, pişirmeden hemen sonra yapılan ekimlerdeki sayılardan daha da düşüktür. Orta ve yüksek derecede pişirilen örneklerde ise üreme gözlenmemiştir. Çalışılan etlerden izole edilen Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus ve Yersinia enterocolitica üzerine mikrodalga fırının etkisine bakıldığında; bu bakteriler üzerine mikrodalganın en yoğun etkisinin orta ve yüksek derecelerde olduğu görülmüştür. Bu çalışma sonucunda mikrodalga fırınların bakteriler üzerine olan etkisinin, ısı ile ilgili olduğu ve mikrodalga fırınların yüksek derecelerinin kullanılmasının bakteriler üzerine öldürücü etki gösterdiği gözlenmemiştir.