Acil Serviste Kan Ve Kan Ürünleri Alan Hastalarda Kalsiyum Düzeylerinin Değerlendirilmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, ACİL TIP ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HALİL EMRE KOYUNCUOĞLU

Danışman: Mehmet Akif Karamercan

Özet:

Amaç: Acil serviste kan ve kan ürünü alan hastalarımızda transfüzyon öncesi ve sonrası kalsiyum düzeylerini karşılaştırarak transfüzyon ilişkili hipokalsemi gelişip gelişmediğini ve bunun klinik olarak anlamlı olup olmadığını belirlemek üzere bu araştırmayı planladık.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; Ankara ilinde Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Erişkin Acil Servisi’ne başvuran kan ve kan ürünü transfüzyonu endikasyonu olan 242 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Hastalara acil servis içerisinde transfüzyon öncesi ve sonrasında rutin tetkikler için alınan kanlar içerisinden yaklaşık 1 cc kandan kan gazı analizi ile iyonize kalsiyum düzeyi çalışılmış ve hastaların transfüzyon öncesi ve transfüzyon işlemi bittikten sonra kontrol kalsiyum düzeyleri belirlenmiştir. İyonize kalsiyum değerleri hesaplanmış ve kalsiyum değerlerindeki değişim incelenmiştir. Veriler SPSS 20.0 programı ile analiz edilmiştir.

Bulgular: Çalışmaya katılan katılımcıların aldıkları kan ürünü ve sayısına göre kan ürünü aldıktan sonraki kalsiyum değerlerine baktığımızda; aferez alan katılımcıların kan ürünü aldıktan sonraki düzeltilmiş kalsiyum değeri 8,26 (±0,71), almayanların 9,09 (±0,49)’dur. Aferez alan katılımcıların kan ürünü aldıktan sonraki iyonize kalsiyum değeri 1,04 (±0,08), almayanların 1,15 (±0,11)’dur. TDP almayan katılımcıların ortalama iyonize kalsiyum değeri 1,16

89

(±0,11), 1 ünite alanların 1,16 (±0,25), 2 ünite alanların 1,13 (±0,09), 3 ünite alanların 1,02 (±0,05), 4 ünite ve üzeri alanların 1,07 (±0,09) olarak saptanmıştır.

Sonuç: Bu çalışma ile acil serviste kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılan hastalarda transfüzyon ilişkili hipokalseminin hafif düzeylerde bile olsa gelişebileceğini göstermiş olduk. Uygulanan kan ürünü çeşidi ve ünite sayısına göre hipokalsemi oluşsa bile bunun klinik olarak etkilerinin yok denecek kadar az olacağını söyleyebiliriz.

Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Ankara, Kan, Kan ürünü, Transfüzyon, Hipokalsemi