KALEM GRAFİT ELEKTRODUN 2-MERKAPTOBENZOTİYAZOL VE 8-NİTROKİNOLİN İLE MODİFİKASYONU, KARAKTERİZASYONU VE RUTİN TAYİNİNDE KULLANIM


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Farah EN-NAKRA

Danışman: Erdoğan Hasdemir

Özet:

Rutin, anti-inflamatuar, anti-kanserojen özelliklerği ve oksidatif stresi düşürme kabiliyeti nedeniyle birçok kanser türüne, kardiyovasküler rahatsızlıklara ve yaşlanmaya karşı etkili olduğu bilinen önemli bir flavonoiddir. Ayrıca çeşitli nutasötik, farmasötik, tıbbi ve kozmetik uygulamalarda vazgeçilmez bir bileşendir. Yapılan çalışmalarda Rutin'in tayini için yeni bir elektrot geliştirilmiş, kalem grafit elektrot (KGE) yüzeyi 2- merkaptobenzotiyazol (2-MBT) ve 8-nitrokinolin (8-NQ) molekülleri ile kaplanarak 2- MBT/KGE ve 8-NQ/KGE elektrotları hazırlanmıştır. Yüzey modifikasyon işlemi, 1,010-3 M derişiminde 2-MBT'nin, susuz ortamda 0,1 M tetrabütilamonyum tetrafloroborat (TBATFB) içeren asetonitril içerisinde KGE yüzeyinde elektrokimyasal yükseltgenmesi yoluyla gerçekleştirilmiştir. 8-NQ ise etanol içerisinde derişimi 1,0 10-3 M olacak şekilde çözülmüştür ve KGE elektrot 8-NQ ile modifikasyonu elektrokimyasal indirgenme yoluyla gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan modifiye yüzeyler, dönüşümlü voltametri (CV), elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS), taramalı elektron mikroskopisi (SEM) ve X-ışını fotoelektron spektroskopisi (XPS) ve Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) yöntemleri ile karakterize edilmiştir. Karakterizasyon işleminden sonra dönüşümlü voltametri (CV) tekniği ile 2-MBT/ KGE ve 8-NQ/ KGE elektrotları kullanılarak rutin tayini yapılmıştır. 2-MBT/ KGE ile rutin tayini için gözlenebilme sınırı (LOD), tayin sınırı (LOQ) ve çalışma aralığı değerleri sırasıyla 9,6 nM, 32,1 nM, 0,039-1,1 µM ve 1,1-10,5 µM ve 8-NQ/ KGE ile rutin tayini için gözlenebilme sınırı (LOD), tayin sınırı (LOQ) ve çalışma aralığı değerleri sırasıyla 4,14 nM, 13,8 nM, 0,0155-0,96 µM ve 0,96-19,73 µM olarak tespit edilmiştir. Çeşitli anyon ve katyonların girişim etkileri araştırılarak hazırlanan elektronların rutin tayini için seçiciliği bulunmuştur. Son olarak, 2-MBT/ KGE ve 8-NQ/ KGE elektrotları ile portakal suyu ve ıspanak gibi gerçek numunelerde rutin tayini gerçekleştirilmiştir. 

Anahtar Kelimeler : Rutin, kalem grafit elektrot, 2-merkaptobenzotiyazol, 8- nitrokinolin, elektrot modifikasyonu, portakal suyu, ıspanak.