Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2007
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Serhat ŞEKER
Danışman: AHMET BİÇER
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Bu çalısmada, ayçiçegi yagı-palm yagı karısımından transesterifikasyon yöntemiyle biyodizel elde edilmis ve organik katkı maddeleri olan ve ticari olarak kullanılan DND'nin (donma noktası düsürücü), BHT'nin (oksidasyon kararlılıgı düzenleyici) ve Winflow M-05'in (soguk filtre tıkanma noktası düsürücü) yakıt özellikleri üzerine etkileri incelenmistir. NaOH katalizörlügünde biyodizel üretimindeki reaksiyon kosulları, 60±2 ºC reaksiyon sıcaklıgı, kütlece %30 alkol/yag oranı ve 1 saat reaksiyon süresi olarak belirlenmistir. Ayrıca deneylerde karsılastırma yapabilmek için kanola yagısoya yagı karısımından elde edilen biyodizel üzerine BHT'nin ve Winflow M- 05'in etkileri de incelenmis ve ayçiçegi yagı-palm yagı biyodizeline göre daha iyi sonuçlar elde edilmistir. Deneysel çalısmada, kütlece %0,15 oranında DND katkı maddesi içeren ayçiçegi yagı-palm yagı biyodizelinin akma noktasının -27 ºC'a kadar düstügü tespit edilmistir. Ayrıca DND katkı maddesinin, biyodizelin viskozitesini ve alevlenme noktasını pek fazla degistirmedigi, oksidasyon kararlılıgını ise 1 saatten 3,2 saate kadar arttırdıgı tespit edilmistir. BHT, ayçiçegi yagı-palm yagı biyodizelinin oksidasyon kararlılıgını 1 saatten 5 saate çıkarırken, kanola yagı-soya yagı biyodizelinin oksidasyon kararlılıgını 6,2 saatten 10,01 saate çıkarmıstır. Ayçiçegi yagı-palm yagı biyodizeli için katkı maddelerinin (DND ve Winflow M-05), soguk filtre tıkanma noktası üzerinde iyilestirici bir etkisi görülmemistir. Fakat Winflow M-05, kanola yagı-soya yagı biyodizelinin soguk filtre tıkanma noktasını -15 ºC'dan -20 ºC'a düsürmüstür.