PERİODONTAL HASTALIKTA DİSBİYOZİSİN ÖNLENMESİNDE PROBİYOTİKLERİN ROLÜ


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Tuğba ŞAHİN

Danışman: Nurdan Özmeriç

Özet:

Randomize kontrollü klinik çalışmada periodontitisli hastaların başlangıç periodontal tedavisine

ek probiyotik (çiğneme tableti) ve kefir tüketiminin oral mikrobiyotanın değişimine

ve tedaviye etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği

Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Kliniği’ne tedavi için başvuran 36 sistemik olarak

sağlıklı, periodontitis teşhisi konulmuş gönüllüler araştırmamıza dahil edilmiştir. Dahil

edilme kriterlerinin yanında araştırma kapsamında hastaların beslenme alışkanlıkları da anket

ile ölçülmüştür. Periodontal inceleme için plak indeks, gingival indeks, sondlamada

kanama, periodontal cep derinliği ve klinik ataşman seviyesi ölçümleri yapılmıştır.

Araştırmaya dahil edilen hastalar randomize olarak 3 gruba ayrılmıştır; probiyotik, kefir ve

kontrol grubu. İlk seansta hastaların klinik indeks kayıtları alındıktan sonra periodontal

teşhis konulmuş ve subgingival mikrobiyal dental plak örneklemeleri yapılmıştır. Supragingival

mikrobiyal dental plak örneği uzaklaştırılıp, steril gracey küretle nazikçe subgingival

mikrobiyal dental plak örneği alınmıştır. Aynı seansta periodontal başlangıç tedavisine

başlanmıştır ve tedaviyle eş zamanlı olarak dahil oldukları gruplara göre 14 gün

boyunca günde bir kere çiğneme tableti olarak probiyotik ya da sıvı olarak kefir tüketmeleri,

kontrol grubunda ise ilave bir gıda takviyesi tüketmemeleri önerilmiştir. İndeksler 1. ve 3.

aylarda tekrarlanmıştır. Subgingival mikrobiyal dental plak örnekleri, başlangıç ve 3. ayda

alınıp DNA dizileme analizi ile Tanneralla forsythia (T. forsythia) Porphyromonas gingivalis

(P. gingivalis) ve Treponema denticola (T. denticola) değerlendirilmiştir. Grup içi plak

indeksi, gingival indeks, sondlamada kanama, periodontal cep derinliği ölçümleri ve klinik

ataşman seviyesinde tüm gruplarda anlamlı fark görülürken (p<0,001), gruplar arası anlamlı

fark gözlenmemiştir (p>0,0167). Tüm gruplarda T. forsythia grup içi anlamlı azalma olmuştur

(p=0,006). Gruplar arası değerlendirmede T. forsythia, P. gingivalis ve T. denticola için

anlamlı bir farklılık oluşmamıştır (p>0,0167). Probiyotikler ve kefirin periodontitis tedavisinde

klinik ve mikrobiyolojik olarak benzer sonuçlar verdiği izlenmiştir.

Anahtar Kelimeler : DNA dizileme analizi, kefir, periodontal hastalıklar, probiyotikler