Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Tuğba ŞAHİN
Danışman: Nurdan Özmeriç
Özet:
Randomize kontrollü klinik çalışmada periodontitisli hastaların başlangıç periodontal tedavisine
ek probiyotik (çiğneme tableti) ve kefir tüketiminin oral mikrobiyotanın değişimine
ve tedaviye etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği
Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Kliniği’ne tedavi için başvuran 36 sistemik olarak
sağlıklı, periodontitis teşhisi konulmuş gönüllüler araştırmamıza dahil edilmiştir. Dahil
edilme kriterlerinin yanında araştırma kapsamında hastaların beslenme alışkanlıkları da anket
ile ölçülmüştür. Periodontal inceleme için plak indeks, gingival indeks, sondlamada
kanama, periodontal cep derinliği ve klinik ataşman seviyesi ölçümleri yapılmıştır.
Araştırmaya dahil edilen hastalar randomize olarak 3 gruba ayrılmıştır; probiyotik, kefir ve
kontrol grubu. İlk seansta hastaların klinik indeks kayıtları alındıktan sonra periodontal
teşhis konulmuş ve subgingival mikrobiyal dental plak örneklemeleri yapılmıştır. Supragingival
mikrobiyal dental plak örneği uzaklaştırılıp, steril gracey küretle nazikçe subgingival
mikrobiyal dental plak örneği alınmıştır. Aynı seansta periodontal başlangıç tedavisine
başlanmıştır ve tedaviyle eş zamanlı olarak dahil oldukları gruplara göre 14 gün
boyunca günde bir kere çiğneme tableti olarak probiyotik ya da sıvı olarak kefir tüketmeleri,
kontrol grubunda ise ilave bir gıda takviyesi tüketmemeleri önerilmiştir. İndeksler 1. ve 3.
aylarda tekrarlanmıştır. Subgingival mikrobiyal dental plak örnekleri, başlangıç ve 3. ayda
alınıp DNA dizileme analizi ile Tanneralla forsythia (T. forsythia) Porphyromonas gingivalis
(P. gingivalis) ve Treponema denticola (T. denticola) değerlendirilmiştir. Grup içi plak
indeksi, gingival indeks, sondlamada kanama, periodontal cep derinliği ölçümleri ve klinik
ataşman seviyesinde tüm gruplarda anlamlı fark görülürken (p<0,001), gruplar arası anlamlı
fark gözlenmemiştir (p>0,0167). Tüm gruplarda T. forsythia grup içi anlamlı azalma olmuştur
(p=0,006). Gruplar arası değerlendirmede T. forsythia, P. gingivalis ve T. denticola için
anlamlı bir farklılık oluşmamıştır (p>0,0167). Probiyotikler ve kefirin periodontitis tedavisinde
klinik ve mikrobiyolojik olarak benzer sonuçlar verdiği izlenmiştir.
Anahtar Kelimeler : DNA dizileme analizi, kefir, periodontal hastalıklar, probiyotikler