Announcements & Documents

VASP Hesaplamalarına Giriş: Linux Terminal Kullanımı
Lecture Note
6/5/2024

  • Bu notlar, VASP hesaplamalarına yeni başlayan öğrenciler için hazırlanmıştır. Linux terminali kullanarak VASP (versiyon: 6.x)  hesaplamalarını nasıl yürüteceğinizi öğreneceksiniz. Bu notlar, temel Linux komutlarından başlayarak VASP hesaplamalarını yürütmek için gereken adımları içermektedir. Konu anlatımı ile birlikte eş zamanlı olarak bu notlar sürekli güncellenerek dinamik bir bilgi notu oluşturulacaktır.
  • Temel Linux bilgisine sahip olan araştırmacılarımız, SURUCU RESEARCH GROUP tarafından geliştirilen GVASP iş akışı (workflow) yazılımı ile otomatikleştirilmiş hesaplama yöntemiyle 3D, 2D ve 1D malzeme simülasyonlarının yapabilecektir. (GVASP  hesaplama iş akışlarını tanımlamak, yürütmek ve sonuçları makina öğrenimi (ML)  ve yapay zeka (AI) ile analiz etmek için tasarlanmıştır.)
  • Derslere katılım için iletişime geçebilirsiniz. Derslerimiz Teams platformu üzerinden takip edilecektir. 










ESM 410 / ESM 362 kodlu ders dökümanı
Announcement
4/17/2024

ESM 410 ve ESM 362 kodlu ders notları ve program dökümanı


ESM-5181 kodlu "Enerji Sistemlerinde Simülasyon" ders notu
Lecture Note
3/27/2024

Bu ders notları, ESM-5181 kodlu ”Enerji Sistemlerinde Simülasyon” lisansüstü dersi için özel olarak hazırlanmıştır.

Bu dersin temel hedefi, mühendislikten finansa kadar çeşitli sektörlerde yaygın olarak kullanılan önemli bir istatistiksel analiz aracı olan Monte Carlo simülasyonuna giriş yapmaktır. Python programlama dilinin desteğiyle, öğrencilerimiz enerji sistemlerinin modellenmesi, analiz edilmesi ve yeni tasarımların geliştirilmesi süreçlerinde Monte Carlo simülasyonunun nasıl kullanılacağını öğreneceklerdir. Bu simülasyon teknikleri, özellikle yüksek belirsizlik içeren sistemlerin analizi ve optimizasyonunda büyük bir etkinlik gösterir. Ders dönemi boyunca, öğrencilerimiz makina öğrenimi ve yapay öğrenme sayesinde bir modelin muhtemel sonuçlarının nasıl tahmin edileceğini ve bu bilgilerin sistem performansını nasıl iyileştirebileceğini  keşfedeceklerdir.

Ayrıca, öğrencilerimiz gerçek dünya senaryolarında karşılaşılabilecek karmaşık problemleri modellemek ve simüle etmek için ARENA yazılım programına giriş yapacaklar. ARENA'nın geniş uygulama yelpazesi sayesinde, üretim hatlarından sistem analizlerine kadar çeşitli alanlarda, yeni fikirler ve stratejilerin nasıl risk almadan test edilebileceğini kavrayacaklar.

Öğrencilerimizin simülasyon süreçlerinde kazandıkları deneyimler ile SCAPS program paketini kullanarak İnce Film Güneş Hücreleri Tasarımı için simülasyonlar gerçekleştirecek ve HOMER Pro ile Hibrit Enerji Sistemlerinin Tasarımı ve Simülasyonu üzerine çalışmalar yapacaktır.

İlgili ders notu her hafta güncellenecektir.