Işık ve Gölge Konusundaki Öğrenci Başarısının Farklı Ölçme Teknikleri İle Ölçülmesinin Öğrenme Stili, Okul Türü ve Cinsiyet Değişkenleri Açısından İncelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖMER ILICAN

Danışman: Uygar Kanlı

Özet:

Bu çalışmada, farklı ölçme teknikleri temelinde, 10. sınıf lise öğrencilerinin ışık ve gölge konularındaki başarıları üzerine öğrenme stilleri, okul türü ve cinsiyet değişkenlerinin etkisi incelenmiştir. İlişkisel tarama modeli göre yürütülen araştırmanın evrenini 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Ankara ili Keçiören ilçesindeki üç farklı okul türündeki (Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) 35 lisede öğrenim gören toplam 7137 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem ise bu evrenden rasgele tabakalı örnekleme yöntemiyle her okul türünden seçilen ikişer adet okul türünde okuyan ve evrenin yaklaşık %10’una karşılık gelen toplam 815 (397 kız, 418 erkek) 10. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır.

Öğrencilerin ışık ve gölge konularındaki başarıları; Wosilait, Heron, Shaffer ve McDermott (1998) tarafından geliştirilen test maddeleri kullanılarak araştırmacı tarafından hazırlanan (açık uçlu test, çoktan seçmeli test ve yapılandırılmış iletişim gridi testi) şeklinde üç farklı ölçme tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek için Kolb ve Kolb (2005) tarafından geliştirilen “Öğrenme Stili Envanteri” uygulanmıştır.

Çalışmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistiklerin yanı sıra yordamsal testler (Friedman Testi, Kruskal Wallis testi, Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi) kullanılmıştır.

Verilerin analizi sonucunda öğrencilerin farklı ölçme tekniklerindeki başarıları arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Öğrenciler en yüksek puan ortalamasını yapılandırılmış iletişim gridi testinden, en düşük puan ortalamasını ise açık uçlu testlerden elde etmişlerdir.

Öğrencilerin cinsiyetleri ile farklı ölçme tekniklerindeki başarıları arasında anlamlı farklılıklar olduğu; erkek öğrencilerin başarılarının açık uçlu testlerde, kız öğrencilerin ise yapılandırılmış iletişim gridi testlerinde istatistiksel olarak yüksek olduğu bulunmuştur.

Öğrencilerin öğrenme stilleri ile farklı ölçme tekniklerinden elde ettikleri puan ortalamaları arasında da anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Tüm ölçme tekniklerinde değiştiren stildeki öğrencilerin en düşük puan ortalamasına sahip olduğu görülürken açık uçlu testlerde ayrıştıran ve yerleştiren stildeki öğrencilerin puan ortalamaları değiştiren stildeki öğrencilerin puan ortalamalarından, çoktan seçmeli testlerde ise ayrıştıran ve özümseyen stildeki öğrencilerin puan ortalamaları değiştiren stildeki öğrencilerin puan ortalamalarından anlamlı olarak farklıdır. Yapılandırılmış iletişim gridi testinde ise öğrencilerin öğrenme stilleriyle test puanı ortalamaları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir.

Öğrencilerin öğrenim gördüğü okul türü ile farklı ölçme tekniği arasında da anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Buna göre üç ölçme tekniğinde de Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilerin test puanı ortalamaları Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilerin puan ortalamalarından anlamlı olarak yüksektir.

Anahtar Kelimeler : Öğrenme Stilleri, Işık ve Gölge, Ölçme Teknikleri, Okul Türü, Yapılandırılmış İletişim Gridi