Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Mimarlık Fakültesi, Mimarlık, Mimarlık
WoS Araştırma Alanları: Mimari
Avesis Araştırma Alanları: Sosyal ve Beşeri Bilimler, Mimarlık, Mimari Estetik, Bina Tasarımı, Mimarı Tasarım

Yayınlardaki İsimler: Dinc Pinar, PINAR DİNÇ
Metrikler

Yayın

73

Atıf (WoS)

63

H-İndeks (WoS)

4

Atıf (Scopus)

71

H-İndeks (Scopus)

4

Atıf (Scholar)

1

H-İndeks (Scholar)

1

Atıf (TrDizin)

11

H-İndeks (TrDizin)

2

Atıf (Diğer Toplam)

26

Proje

6

Tez Danışmanlığı

28

Açık Erişim

33
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

PROF.DR. PINAR DİNÇ KALAYCI

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü

 

Ankara’da doğdu. İlköğretimini Ankara Hürriyet İlkokulu’nda, ortaöğretimini Anıttepe Lisesi’nde tamamladı. 1986’da kazandığı Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü 1990’da bitirdi. Kısa süre özel sektörde çalıştı. Mimarlıkta Değerlendirme Yaklaşımları konulu yüksek lisans tezini, Prof.Dr. Esen Onat danışmanlığında 1992’de bitirmesinin ardından kendi okulunun açmış olduğu Araştırma Görevliliği sınavını kazandı ve kurumun akademik kadrosunda Mimari Proje derslerinde görev almaya başladı. Doktorasını, 1999’da, Prof.Dr. Esen Onat danışmanlığında Mimarlıkta Kullanım Sürecinde Değerlendirme konusunda tamamladı.

2003 yılında, Öğretim Görevlisi oldu, takiben Antwerp (Belçika)’da bulunan Higher Institute of Architectural Sciences Henry van de Velde’de Misafir Öğretim Elemanı olarak görev aldı, bir sömestr boyunca Erasmus öğrencileri için oluşturulmuş olan uluslararası proje stüdyosunda hocalık yaptı ve Mimarlıkta Eleştiri başlıklı seçmeli dersi yürüttü.

2005’de Yardımcı Doçent, 2011’de Doçent ve 2017’de Profesör unvan ve kadrolarını aldı.

İlk TUBİTAK projesinde Mimarlık yarışmaları bağlamında Gazi’li (ve Akademili) mimarları ele aldı, seminerler dizisi yönetti, üniversite geçmişinde önemli yer tutan yarışmalar kültürünü Mimarlığa Yarışanlar koleksiyon kitabında somutlaştırdı. İkinci TUBİTAK projesinde, ülkemizde bulunan 7 havalimanında 1000 kişiyle kullanıcı memnuiyeti anketi gerçekleştirdi, havalimanlarının güçlü ve zayıf yönlerini saptadı. Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi olarak gerçekleştirdiği Kapalı Ofis Yapılarında Kullanıcı Memnuniyeti çalışmasını Journal of Environmental Psychology’de yayınladı (2009), bu yayınla TUBİTAK yayın ödülü aldı. 2023 Nisan itibarıyla bu yayına toplam 53 atıf yapıldı.   

EAAE (Avrupa Mimarlık Eğitimi Birliği)’nin 2016 yılındaki Delft (Amsterdam / Hollanda)’de yapılan genel kurul ve konferansı buluşmasında Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi temsilcisi olarak görev aldı. Erasmus Hareketlilik Programları kapsamında 2017 yılında Sapienza (Roma) ve 2018 yılında da Ljubljana (Slovenya)’ya gitti, seminerler verdi ve proje stüdyolarına katıldı.

Prof.Dr Esen Onat yürütücülüğündeki Atölye 2’de (5 yıl) katıldığı Mimari Proje derslerine, Temel Eğitim (2 yıl) ve M201 (ikinci sınıf birinci dönem) Eşik Atölye’de (14 yıl) devam etti. 2014 yılında Atölye 3 koordinatörü olarak görevlendirildi. Kısa sürede atölyeyi yeniden yapılandırdı, AtölyeDüşleDüşün (Studio ThinkImagine) haline getirdi, atölye felsefesini ve atölye olmak deneyimini, Etkileşimden Bütünleşmeye: Bir Mimari Tasarım Stüdyosu Pratiğinin Anatomisi (2016) kitabında somutlaştırdı. Aynı stüdyonun, blog (https://studiothinkimagine.wordpress.com/), facebook (studiothinkimagine) ve instagram (studiothinkimagine) temsillerini oluşturdu. 2018’de stüdyo ürünlerini Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde sergiledi. Stüdyo öğrencileri mimari proje yarışmalarında 2023 itibariyle 25 farklı ödül kazandı, ödüllü ve ödülsüz 67 adet projeden oluşan Global Sorunlar Tasarımsal Yaklaşımlar sergisini 2023 Mart ayında, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü Cumhuriyet’in 100. Yılını Kutlama Etkinlikleri kapsamında açtı. 

Mimarlık Eleştirisi alanına yeni bir bakış getirmek, eleştirmen olmayanları da eleştiriye ve eleştirel düşünceye yöneltmek amacıyla, lisansüstü ders notları ve uygulamalarının bir bölümünü topladığı Mimarlığı Eleştirmek: Bir Yaklaşım Önermesi (2015) kitabını yayınladı.

Dünya Mimarlık Festivali 2019 (Amsterdam)’da jüri / hakem olarak görev yaptı ve Dünya Mimarlık Festivali-Çin 2020 (on-line) ve Dünya Mimarlık Festivali 2020 (Lizbon) için de jüri / hakem olarak görevlendirildi.

Mimarlık Fakültesi ve Mimarlık Bölümü Erasmus Koordinatörlüğü, Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, çok sayıda TUBİTAK proje panelistlik ve hakemliği, Avrupa Birliği Bakanlığı Erasmus Programları Dış Değerlendiriciliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Kütüphaneleri Çalıştayı bilimsel komisyon üyeliği görevleri yaptı.

2022 itibarıyla, 22 tamamlanmış ve yayına dönüştürülmüş lisansüstü tez çalışması; 22 uluslararası ve 4 ulusal makale, 27 sunulmuş ve tam metni basılmış bildiri, 6 kitapta bölüm, 3 kitap, 6 tamamlanmış araştırma projesi (yönetici olarak), 13 uluslararası sempozyum bilim kurulu üyeliği, 2 uluslararası bilimsel dergide Bilimsel Danışma Kurulu üyeliği yapmıştır. Mimarlık eleştirisi, mimari yapıların programlanması, yapılarda kullanıcı değerlendirmesi, mimarlıkta değerlendirme, mimarlık ve mimarın eğitimi, tasarım stüdyosu pedagojileri, mimarlık teorisi, mimarlıkta bilimsel araştırma yöntemleri ve mimarlık yarışmaları alanlarındaki bütün yayınlarına 200e yakın atıf yapılmıştır.  

Halen Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Türkçe Lisans programı bünyesinde Atölye DüşleDüşün yöneticiliği kapsamında Mimari Proje dersleri ile Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı bünyesinde Türkçe ve İngilizce programlarda lisansüstü dersler vermektedir.    

Mimarlık alanı dışında, klasik gitar çalışmalarına Prof.Dr. Ahmet Kanneci ve Prof.Dr Bekir Küçükay’ın da aralarında bulunduğu eğitimlerle devam etmiş, çeşitli kurumlarda eğitim ve konserler vermiştir. Sosyoloji, felsefe, edebiyat ve kent gezileri ilgi alanları içindedir. 

İletişim